4 månader och ringträning

Idag är Jax hela 4 månader, 16 veckor gammal. Herre-min-jesus vad tiden går! Det "firade" vi på klubben en stund. För Jax var det första gången och det gick väldigt bra. Dock var få där, men tillräckligt för första ringträningen vi skulle ha, svärmor och jag.
En obehaglig störning var ett par hundar som skällde i en bil. Det tyckte Jax inte var så speciellt roligt, dock släppte obehaget med lite lek och bus med husse och matte. Fick ett utmärkt tillfälle för tandvisning på Jax strax innan ringträningen, då en fd polis var där med sin gamla schäfer. Han var inte rädd för att han tittade och tog i munnen men en valp som har annat i tankarna är inte så hjälpsam. Hehe. Han fick en titt iaf.
Ringträningen med Finn gick hur bra som helst. Svärmor sprang med Finn både framför och bakom oss. Jax hade fullt fokus på mig. Dock innan jag fick in rätta knycken galopperade han lite, efter några steg sprang han jättefint. Uppställningen går väl an. Han står fint upp och man får ta på honom. Dock benställningen får både han och jag träna på så att han står korrekt. Siktar mest på att han ska stå stilla, ej sitta el annat, fullt fokus på mig. Snyggheten får komma sen.
Ytterligare tandvisning gjorde svärmor på honom, gick lite bättre. Så nu hedan efter så ska vi börja ta i munnen på honom varje dag. Funderar på om jag kan fixa några fingrar i mun under valpkursen som startar nästa vecka.
 
Klubben får vi besöka lite oftare, just för att vara i närheten av hundar. Han sköter sig nästan alltid galant, alltid glad, villig, tar allt med ro, social mot både hundar och människor.
Fick ett erbjudande om en människa som håller på med ringträningar lite då och då runt om stan. Drop in, 50:-. Inte så pjåkigt.
 
Uppställningen är inte den snyggaste, stolt är matte ändå över sin fina prins!
 
 

Skink-tub och korv i massor

Ja, idag har det varit en effektiv dag. Svärmor kom på besök, vilket Jax är väldigt förtjust i. Galen-pannan hoppade som en tok upp och ner i soffan med sin pipleksak (tycker det är hur roligt som helst nu när han har lärt sig att hoppa upp), "han som är så lugn". Mjo, rackartygen börjar lite smått.
Förövrigt är han vääääldigt duktig, lyssnar bra både till inkallning och ordet nej. Jag börjar fundera lite på vad vi kan ha gjort så bra för att han sköter sig galant för att bara vara barnet. Jag känner mig överlycklig för att han är sånn!
 
Blev ytterligare lite träning bland folk idag. Dock blev det en tur till affären som bara ligger drygt 500m bort. Börjar märka på honom att han inte längre rusar fram till alla människor utan står mest och tittar. Vissa är han mer förtjusta i än andra. Vill ha honom social men inte för mycket. Dock möte med hundar är en annan femma. Han tror att han älskar dom alla. Vi mötte faktiskt ett perfekt träningstillfälle på vägen hem. Tuben laddad och konsetrationen på mig var nästan perfekt. Skinkklet hade han i stort sett över allt kring nosen, sötnöten. Men vad spelar det för roll om han fokuserar!
 
Efter en stunds vila åkte vi hem till Martins mamma och grillade korv vid älven. Supermysigt. Älskar verkligen naturen! Fiskespöna kom fram och det blev några napp. Jax och Finn letade korv i gräset. Mumma!
 
 

Spåra blod

Sist Jax fick leka med skanken var när han var drygt 9 veckor, och det var ingen tvekan för fem öre då. Idag fick han prova på nytt. Usch så läskig den var! Inte trodde jag han skulle tycka det som har varit så på. Dock släppte det efter en liten stund när vi satte oss ner bredvid och han fick i sin takt gå fram. "Åh, var det den smaskiga roliga grejen!", han greppa den och försökte springa i väg men kopplet stoppade honom. För att få upp ytterligare mer intresse så drog jag skanken efter mig och han fick jaga den. Han fick även se Martin gå bort med den dragnas efter sig en bit bakom busken halvt synlig. Sedan släppte jag på honom och han nosade på riktigt bra!
Redo för ännu en utmaning hade svärmor lagt ett drygt 15 meter långt blodspår till en ny skank. Lite osäker på vad han skulle göra, så matte fick visa. Det var lite obehagligt med blodet men det gick sakta framåt. Halvvägs framme fick han smak på några bloddroppar och andra vittringen på skanken greppa han den. Duktig för att aldrig ha haft blod med. (dock dålig bild, mobilbild).
 

Innan hundaktiviteten var jag till Ransäter tillsammans med Svärmor och Martins brors fru för att se dom ställa ut sina vovvar. Det gick väl som förväntat. Jax fick givetvis stanna hemma då han inte riktigt är i rätt ålder. Dock blev pengarna spenderade på leksaker, ben, sax, "låsstång", ben och PlaqueOff till mammas vovvar. Det är farligt att gå runt bland hundgrejer, då man vill ha med allt! Funderade på ett utställningskoppel i neon men tror det får vänta. Vill se och prova vad som blir bäst. En billig tyg-bur var även frästande, dock får det bli en sådan någon annan gång.
Fick mig ju en "låsstång" som jag så fint kallar det, till bilen. Så mitt problem med att kunna låsa bilen med bakluckan öppen är löst! Hur smidigt som helst! Två hakar på var deras sida på stången, en att haka i låskroken på kofforten och en i själva låset. På så vis är bilen "stängd". Asnöjd.
 
 

Stadsträning och bad

Tog en tur ner till den stora staden Karlstad tillsammans med bästa Stephanie med syster (Tack för en fin dag!). Passade på att träna bland bebyggelsen och folket medan damerna var inne och shoppade. Den här gången hade jag laddat skink-och-ost tuben som är väldigt populär. Smidigt när det inte kladdar i fickan heller. En äldre man frågade lite lustigt om Jax slickade på tuben, hehe. Jag måste använda tuben lite oftare, mycket bekvämare, han lyssnar bättre och träningen blir lättare.
Passivitetsträningen gick bra som vanligt. Det var några han ville fram till men lyssnade till mig jättebra. Dock kom det en maskot tiger när vi skulle gå tillbaka till bilen. Den vart han väldigt rädd för, så han kissade ner sig lite. Dock pratade jag i telefon samtidigt så jag ignorera hans rädsla. Hellre det än att uppmärksamma beteendet och det blir värre.
Efter stadens händelser åkte vi till badplatsen och vandringsleden, där det också var mycket folk. Han drog en aning. Så framöver får vi köra hårdträning med "gå fint i koppel". Detta var även första gången han fick gå så mycket i koppel.
 

 
Riktigt nöjd över bilburen också. Det börjar ta sig med grejer. Fick köpa lite hängare när jag ändå var i närheten av ikea. Det enda som fattas nu är ett trampskydd för bilen.
Negativa med bilen är att jag inte kan lämna billuckan öppen när den är låst. Har automatlås och egentligen bör man kunna låsa bilen och lämna luckan öppen. Men inte i detta fall. Har försökt att låsa manuellt, men låset har rosta ihop. Typiskt. Så antingen får jag lämna in bilen på lagning på låset eller nyckeln. Det ska alltid vara nått...
 
 
 

Sjön svalkar

30 grader under kvällskvisten idag, då vare dags för ett dopp i sjön. Den här gången åkte vi till sjö/tjärn där det är betydligt mycket varmare och grundare i vattnet, hur skönt som helst! Jag och Martin sprang ut och slängde oss, Jax stannade när han precis kom där vattnet nådde jämt över bringan och magen. Liten fegis är han trots att han har simmat två ggr. Tvekar gör han ju inte men tycker väl att det blir lite obehagligt när han inte når botten. Så han skällde lite på oss, "kom upp i stället!"
Nästa gång ska jag ta med mig något annat smaskigt än bara vanligt godis. Dock tror jag simmandet kommer släppa så småningom.
 
Han hälsade även på en förbipasserande Pittbull terrier hane. Jättesnäll, dock blev han lite obehaglig när han ville busa men hälsade vänligt mot varann istället. Många Jax-pussar fick han. Hihi.
 
Väl hemma fick han sig ett ordentligt bad. Så nu luktar han gott igen.
 
 

Update

Vågen stannade på 8,8 kg i morse och mankhöjden ca 39,5 cm. Han har ökat 1 kg på en vecka och 2 cm på höjden. Det börjar ta sig nu efter en tid med ökad fodermängd. Dock har han fått lite extra smaskigt nu när vi har bott på landet. Eftersom vi har haft överflöd av ägg hela tiden har han fått någon mer äggula under veckan på maten, vilket han är tokig i.
 
 

Sova med Finn

En dag kvar i detta underbara hus. Dom senaste dagarna har varit kanon fina! Jag har t.o.m tagit ett dopp i älven. Första på två år. Det är ju skamligt.
 
Jax älskar iaf detta ställe, att kunna vara lös hela tiden och strosa omkring i naturen. Senaste tiden har han kopplat av jättebra, både ute och inne. När han är ute beter han sig som en vallhund ska göra -håller sig i närheten, tar allt med ro. Dock är han inte i den flängiga fasen än. Han håller sig gärna på gården än är i skogen, än iaf. Dock känns det inte som om han kommer bli den sortens hejdlösa man inte kan få stopp på. Det återstår att se.
 
Igår hämtade vi hem svärmors Curly Finn från Martins mormor och morfar. Jax har fått sova tillsammans med honom 1 av 2 nätter. Jag jobbar fem nätter i rad så jag har inte varit delaktig när det är läggdags. Martin är ju hemma och han säger att det har gått jättebra. Både Finn och Jax har lagt sig till ro väldigt snabbt.
Finn är världens snällaste, mot människor i alla åldrar till hundar av olika typer (valpar är dock lite äckliga). Fast många kan tycka att han ser obehaglig ut just för att han är så stor (han dreglar ganska ofta också). Han är drygt 70 cm och väger ca 50 kg. Det är inget att leka med om individen har motsatt lynne. Han är oootroligt envis! Har aldrig skådat maken. Mammsjuk till 110% också, så han får sitta kopplad när han är ute för hörsel har han då inte...
Jax är glad i alla hundar, man kan nästan tro att han kan slicka sönder dom när han får hälsa, hihi. Både han och Finn är underlägsna. Finn viker gärna undan med ett litet (korkat) knorrande när han kommer för nära och Jax försöker intensivt komma åt hans mun för att slicka. Stor och barnslig.
 
Ska väl ta en tur i skogen så småningom så Finn får röra på sig lite. Han har blivit lite tjock av all bortskämd mat han har fått.
 
 

Får inte nog av vatten!

Killen är så duktig, jämt. Jag kan aldrig se mig mätt på denna lilla livsgnista som verkligen är för perfekt. Okej, ibland har han sina jackartyg, men aldrig så man frågar sig, "varför skaffa jag mig valp". Jo, visst det har varit stunder som jag har tänkt så i början att man har blivit mer fängslad hemma, runt honom. Men, jag ångrar mig inte en sekund, varken valet av ras, uppfödare eller valp. Det kan inte bli mer perfekt!
Jag minns för ett år sedan, jag tänkte, "men gud, hur ska jag hitta min perfekta hund i denna rasen som är så spridd. Ska jag välja någon annan?". Jora, nu sitter jag här med mitt underverk.
 
Från det ena till det andra på tal om underverk... Jax fick sig lite nyttig miljöträning igår när vi var till storstaden Karlstad. Bredvid Martins firma finns det lite olika lantdjur som man kan hälsa på om man vill. Vi gick återigen till hästarna som vi hade varit hos innan. Den här gången var han inte alls rädd, tog lite större mod den här gången och nästan gick intill den söta ponnyn. Minigrisar fick han oxå hälsa på, ena suggan som kom fram var ungefär i hans storlek om inte mindre. Hon var väldigt intressant tyckte Jax så hon fick sig en puss. Hihi, söthund.
Vi stannade vid en Sibylla och där fick han sitta i bilen helt själv för att vila lite. Jätteduktig, sa ingenting. Tror han känner sig väldigt trygg i bilen. Därefter gick vi in på Arken zoo en snabbis. Oj, så många dofter! Orädd och skulle undersöka näst in till allt. Martin tog fram ett stort senben på ca 1 m (bara för att han är som han är, lite knäpp!) och visade Jax. Haha, stackarn blev lite ställd på hur stort det var.
Jag och Martin skulle gå på bio senare på kvällen så Jax fick stanna hos min syster. Han hade sovit hela tiden i soffan med henne. Han var lite extra tagen från i torsdags när han fick busa med Ambra. Han är väldigt lugn och sansad för att ha gjort så mycket dessa dagar.
 
För att få någon ro så har vi bara slappat idag i det fina vädret. Han har sovit, varit med oss ute på gårn och badat. Visst är det jobbigt att bara hänga med ute, men han har inte gjort någon större uppgift. Hade ut råttorna och kaninen som han fick titta lite på. Har kanske inte nämnt det tidigare, Jax lever ihop med fyra råttor. Dom är med oss hit till huset för att vi ska slippa åka fram och tillbaka till lägenheten. Han har tidigare hälsat på dom när vi har haft dom i famnen. När dom var ute i gräset fick han snällt sitta bredvid och iakta dom. Han vill gärna slicka och ta tassen på dom, annars behåller båda parters lugnet.
 
Den 8 augusti börjar även valpkursen! Bättre sent än aldrig. Ska bli himla kul!
 

Hjälpa husse att rensa botten var himlans kul. Dock vet jag inte om husse tyckte desamma... hihi.
 
 

Aussiedejt!

Månaden innan vi hämtade Jax hade min föredetta klasskompis, som jag inte har umgåtts med på hur länge som helst, mamma skaffat sig en liten aussie tik. Vi bestämde på en gång att vi skulle ha en dejt längre fram.
 
Ambra heter den vackra lilla tösen och är nästan precis en månad äldre än Jax. Mötet gick hur bra som helst, båda var väldigt försiktiga. Jax visade fort upp till lek, åh oj så dom lekte. Så himla roligt att se två aussies leka och kommer så bra överens! Dom delade t.o.m på ett märgben när vi skulle vila oss lite. Innan Ambra skulle åka hem fick jag bära bort Jax för han var så fäst vid henne. Haha bustroll!
 
Åter allt tack Nathalie för en riktigt rolig eftermiddag!!
 
 

9 år!

Jag hade totalt glömt bort! Idag är det 9 år sedan Ollie föddes! Mattes söte lilla vovve. Hoppas på ytterligare några underbara år med denna fina hund!
 
Han har haft sina ned och uppgångar, två sjukdomar diagnoserade några år tillbaka. Men ändå står han på benen som en annan glad 4 åring. Denna hunden har lärt mig ett å annat.
 
 
 

Lillbusen växer allt

# 8.5 veckor - 9 veckor  =  ca 25 cm
 
# 10 veckor, 2 dagar  =  5.2 kg
 
# 11 veckor, 1 dag  =  5.6 kg
 
# 11 veckor, 5 dagar  =  31-32 cm
 
# 12 veckor, 4 dagar  =  6.6 kg och 33.5 cm
 
# 13 veckor, 2 dagar  =  7.2 kg och 35.5 cm
 
# 14 veckor, 1 dag  =  7.9 kg och 37.5 cm
 
 
Jag kan inte få vikten på fasta dagar tyvärr, då jag inte har någon våg hemma. Försöker iaf en gång i veckan. Tycker han väger lite dåligt nu när jag ser det nerskrivet. Har ökat fodermängden ett tag nu. Han kanske behöver äta fler mål om dagen...
Han var ju ändå en av de minsta i kullen, men tycker inte det ska spelar någon roll. Dock ligger han lite efter med både mankhöjd (några cm) och vikt (ca 2 kg) om man ska gå efter resterande syskon.
 

 

Åka båt

Idag var det strålande fint väder med nästan 30 C i skuggan, så vi tog båten ut till "Föggelön" som vi så fint kallar det. Ön befinner sig strax bredvid Dejes reservat och är en häckningsplats för många arter på försommaren. Dock har vattennivån i älven varit så hög på sistone (inte nu) så bla Kanadagässen har inte haft plats för häckning. Det var tur, för Jax hade annars ätit tonvis med fågelskit.
Båtturen dit tar ungefär 40 minuter. Jax var lugn både när han kom i båten, när båtmotorns höga ljud startade och färden dit.
 

Väl framme for han som en tok i sanden och i vattnet. Det är väldigt långgrunt på öns södra del där Klarälven strömmar in. På andra sidan av ön är sjön Lusten som är en aning varmare. Lustigt när man känner de olika temperaturskillanderna. Eftersom det är strömt i älven strömmar det hela tiden in mot land, så sandbankerna i vattnet blir i olika höjder. Det hade Jax inte koll på när vi kom.
När vi gick längs strandkanten var det en liten dypöl bredvid, ganska så stor drygt 2m bred och dock knä-djup i mitten. Nog skulle Jax springa över den, men fick ta sig några förvånande simtag istället. Haha, det var han inte alls med på. Dock blev det ännu mer fart på honom i sanden efter det. Hihi
 
 
 

Dalarna

Igår åkte vi upp till Dalarna, där mormor och morfar har sin timmerstuga som jag nämnt tidigare. På vägen plockade vi upp syrran och hennes kille. Jax fick inviga sin nya hundbur. Han satt så bekvämt i den, inget gnäll alls.
 

Här får man känna på vildmarken, vilket är ett perfekt sälle för hundar. Fyra Shelties och en Jack russel fick Jax vara med. Så skönt att alla går så bra ihop! Han lekte även en stund med Jack russeln, dock efter ett tag blev Jax alldeless för tuff för Spaik, som han heter, som blev lite irriterad på en studsande och klängande liten valp, så han var tvingen att gå in för att det inte skulle bli för hårdhänt. Jax är att ett monster om han bara vill! Haha.
 
Ja, igår fyllde jag även år, 21. Första gången jag kände att "äsch, varför ska jag ha en födelsedag". Dock fick jag lite presenter. Bla, tycker jag hundburen till bilen är en sak. En hundväst som det står Jax på, aussie-handduk och små kort för rallylydnad i alla klasser som man kan använda under promenad. Men det får ju bli när Jax blir större.
 
 
 

Skogsmulle och fotbollsproffs

Igår grejade vi med hundburen i stort sett hela dagen. Den som Martins far har gjort om från en bur för ca 70 cm höga hundar till en storlek som passar i Citroenen, och för Jax naturligtvis. Har väntat länge på att den ska bli klar, i snart över 2 månader. Men väntar man på något gott väntar man aldrig för länge.
Så igår finslipade Martin alla vassa kanter från svetsen och sprayade på färg. Jag målade bottenskivan och väggen i en färg som jag egentligen inte hade tänkt mig, men som var över från en annan målning och räckte ganska precis. Nu väntar vi bara på att allt ska torka ordentligt så är den färdig att sätta in sen! Senare mot kvällningen kanske!
 
Jax var med och lulla runt medan vi fixade. Tillslut la han sig ner bredvid bilen och somnade, på gruset. Hämtade en filt som han fick ligga på men nej då.. han bet i den en stund sedan somnade han bredvid den. Smutshund. Haha. Nyttigt att sova ute.
 
Igår trodde jag att det skulle bli båtväder idag, men icke då. Båtturen ner till ön får vänta någon dag till. Istället gick vi in till skogen och Jax fick leta upp oss. Gick sådär i början då jag och Martin missuppfatta varandra. Dock blev Jax oerhört taggad att försöka springa efter när han gömde sig. Jax fattade fort trots att skogen är en av de roligaste ställena att vara på. Efter 3-4 omgångar fick han busa av sig.
 

Springer mot husse som gömmer sig bakom trädroten.
 

 
I morse var det någon som hittade en fotboll. Den skulle bli lekt med. Nog kan han bära stackars bollen oxå!
 
 
 

"Nya hemmet"

Det har gått bra hittils för Jax att anpassa sig i det "nya hemmet". Igår var det full rulle så fort vi steg ut utanför ytterdörren. Dock har han ett öga på oss hela tiden vilket jag tycker är bra, så att han inte sticker till skogen eller älven själv. Dock när det blir tyst ute så är han förmodligen någonstans och äter kattskit. Urk säger jag bara! Vet på ett ungefär vart katterna sätter ner sina rumpor, så några nej blir det dagligen till den "glömska" lilla hunden. Haha, lite smått jobbigt ibland när valpar glömmer bort sig och man får säga nej ytterligare en gång till.
En bra träning för honom är det att bo här på landet oxå, på något annat ställe än hemma. Senare i livet är förhoppningarna på att han kan slappna av hos främmande personers hem.
 
Mamma kom en sväng med hundarna igår, innan dom skulle åka upp till "Stugan" som vi säger. Mormor och morfars sommarstuga i Dalarna, mitt ute i ingenstans. Ganska skönt och tyst om man tycker om att gå på dass! Haha. Dit får vi åka när Jax blir lite större. Dock ska vi åka upp dit nu under veckan för jag fyller ju år och det vore härligt om man iaf kunde vara där en gång innan sommaren är slut. Men vi får lov att vara där över dagen bara. Mormor har två hundar, min morbror som har en mindre stuga lite längre ner har en hund. Sedan har han två barn, mina yngsta kusiner, så jag vill att Jax ska ha lite mer vett i huvudet innan han får träfffa dom. Han tycker väldigt mycket om barn, dock är dom en aning hårdhänta mot hundar. Vill inte att han ska få en obehaglig upplevelse. Gäller väl barnen oxå.
 
Jax sov som vanligt igenom hela natten, därefter maten oxå en stund. Han gör sina behov ute, dock blir det en liten pöl inne när han hälsar på katterna. Han kan göra pölar efter när han hälsar på folk eller oss om han inte har sett oss på länge för att han blir så glad. Har väl lite med att han är ganska undergiven oxå. Iaf när det gäller hos katterna. När han hälsar på oss är vi lite försiktiga med att bli glada, skulle vara lite tråkigt om han håller på så här när han blir äldre.
När det gäller rumsrenheten här ute på landet är det lite svårt att veta när han bajsar. Hemma har vi haft ganska stor koll på honom eftersom vi bor på tredje våningen. Här är man ändå lite friare. Så så sätt är det väldigt skönt att kunna koppla bort lite när han behöver göra något. Nu är det bara för oss att öppna dörren och han går ut. Dock får man följa med en bit. Men han vet i stort sett att han ska göra sina behov ute. Allt slit får sitt pris!
 
 

Paradiset!

Vi ska bo i paradiset i ca 10 dagar! I love, love, love, love it!
 
Eftersom svärmor är hundgalen så är det många som kommer hit just för att de ska få springa, nästan bara skog och bara helt perfekt. Jag tror varenda hund som har varit här vet att när dom kliver ur bilen hit är det som att dansa på moln! Jax har redan lärt sig att han får springa precis vart som helst.
 

Relativt tama höns, bla hundvana. Ägg i fyra olika färger som inte går att motstå att äta, så goa!
 

Vad är ett lanné utan jordgubbar!
 

Jax vet exakt vart vägen leder, till Klarälven! Och det är inte många ggr han har gått här. Matte hinner t.o.m inte fram förens han är i, hihi.
 

Mattes fina, lagomt busig och galen, lilla Jaxen.
Han kommer springa tills han stuper de första dagarna. Så får hålla ett öga när det går lite över styr. Nu kan vi träna ordentligt på inkallningen också och nästa vecka ska vi nog upptäcka skogen lite. Kanske "hitta matte och husse" lek.
 
 

Bada i älven

Klockan 13 väckte Jax mig. "Dags att gå upp nu, jag vill ut!" Blev förvånad över att jag fick sova såpas länge för honom när jag ändå hade gjort natten. Upp, göra frukost, iväg till Hundshopen för att köpa en ny fodersäck, nya ben och fästinghalsband. Dock vill jag inte ha något med gift i, så jag ska prova ett statiskt halsband, Tic-clip. Svindyr var den också när jag såg det sammanlagda summan. Så nu fasen om den inte verkar på honom!
Känner att jag behöver något mot fästingar på honom nu när vi snart ska bo på landet ett tag. Dom flesta gångerna när vi har varit där har han haft en fästing på sig. Två som har satt sig. Usch, vidriga kräk.
 
Ja, igår åkte svärföräldrarna mot England. Så nu tills i morgon får vi åka fram och tillbaka till huset för att mata djuren. Går ju även att passa på att bada i älven när det ändå är så himla fint väder!
 

I vanlig ordning är jag urusel på att ta med mig kameran, så det fick bli mobilkort.
Jax älskar verkligen vattnet! Han har flera gånger plumsat i ordentligt när han har haft lite för bråttom om drängt halva sig. Men inte har han men för det. Han kastar sig nästan i, hihi. Extra roligt är det när han får en dammy att hämta. Har sett att han har börjat plaska till med tassarna och sedan försöker fånga vattendropparna som blir. Haha! Mattes lilla busfrö.
 
Kunde inte hålla mig att väga honom när vi var där. Har tyvärr ingen våg hemma.
Vågen stannade på 7,2 kg och mankhöjden ligger på 35.5 cm. För drygt fyra dagar sedan vägde han 6,6 kg och 33,5 cm hög. Det börjar arta sig.
 
 

Släkten

Vore nog lite trevligt om ni fick en blick på Jaxens underbart fina föräldrar och syskon :)
 
E. Vulcan´s Thunder Northbay "Dastin"
U. Leading Angel´s Famous Thornapple "Smilla"
 
http://home.aland.net
http://www.bellagotto.se
 
 
Pappa till vänster, mor till höger
 
 
 
Kullsyskonen;
 
Lundens bellagotto Angel´s Etna "Tassa"
Lundens bellagotto Angel´s Lava "Semlan"
Lundens bellagotto Angel´s Aska "Aska"
Lundens bellagotto Angel´s Magma "Tyra"
Lundens bellagotto Angel´s Flash "Vix"
Lundens bellagotto Angel´s Rock "Rock"
Lundens bellagotto Angel´s Katla "Leah
Lundens bellagotto Angel´s Explode
Lundens bellagotto Angel´s Black
 
Respektive hemsida/blogg om busfröna,
 
www.myaussie.minhundsida.se - Leah
www.humlatroll.wordpress.com - Tyra
www.trampdyna.wordpress.com -Vix
www.bluefriendsteam.bloggplatsen.se - Rock
www.bellagotto.se - Aska
 
 

Inte många knop

Vi har inte gjort mycket dessa dagar som har gått. Jag har jobbat natt och kväll på det, så det har inte varit många knop här inte. En till natt och två kvällar återstår. Sedan har jag semester en vecka, min sista dessutom.
Jax har mest fått leka med sig själv. Lite inkallning med visselpipan, strosat runt i koppel och sovit mycket. Idag har han fått klippta klor och pälsen borstad. Han har börjat fälla lite och fått en "ny" päls på svansen. Liten börjar bli stor!
 
Vi har börjat träna lite smått att vänta in "varsågod" när han får sin mat. Lite otålig, men tar tillslut kontakt.
 
Snart om någon vecka passar även det nya halsbandet jag köpte på márten innan vi fick honom. Det kan han säkert ha på sig tills han blir 1 år iaf, Såpas stor går det att få den. Läcker färg är det också! Den blåa färgen, neon, är det mycket jag har i färg här hemma. Hihi, tror jag har lite mani.
 
 
 

Bli badad

Det är en grej han inte är förtjust i faktiskt. Detta var andra gången. Första gången blev lite hastig och oplanerad. Han fick några "stackars hund" uttryck av husse, så efter det tyckte han inte alls om att höra duschen. Detta var straxt innan han var 9v. Men med skarpa ord till husse om att han aldrig fick tycka synd om honom och åter igen träna från -2 in till badrummet till att kunna leka och inte bry sig om duschen när den var på. Nu är han snart 13v och han har inga som helst problem med duschen längre. Så jag provade att bada honom.
 
Muta med leverpastej, slängde ut det i badkaret och gav honom när jag blötte honom. Först ville han inte ha leverpastejen för det var så otäckt, men han släppte det väldigt fort dock. Lugn och bestämd är ett motto när man ska hålla på med obehagliga grejer för en hund, gäller alla djur.
Han vill gärna hänga över kanten, men icke. Tillslut när jag till sist stängde av tyckte han att det inte var några problem att stå där i. Han stod t.o.m still medan jag hämta en handduk, jätteduktig.
 
 
Som vanligt när han blir blöt får han världens fnatt, haha! Så roligt att se. Husses motorcykelkapell var oerhört roligt, men som han egentligen inte får bita i. Men det han inte vet, har han inget ont av! :D
Huvudet tvättade jag inte på honom för att inte göra det ännu mer obehagligare. Men det steget tar vi nästa gång!
 
Funderar på att ta en liten sväng till farmor och farfar senare. Dom blir så glada när hundarna hälsar på. Det var ju också ett tag sedan Jax var där, vid 10v. Here we come sausage!
 
 
 
 
 

Uppdatering hur mycket han har växt

Igår ställde jag Jax på vågen och den visade inte så värst mycket av vad jag trodde. Den stannade på 6,6 kg. Visserligen har han ökat med 1 kg sedan förra veckans vägning. Han ökar mer i vikt nu än vad han har gjort tidigare.
Höjden ligger på drygt 33,5 cm. Sedan ca 8 veckor har han växt på höjden med ungefär 1 dm.
Han är inte tanig på något sätt, men behöver väl egentligen lägga på sig lite mer. Ska öka fodermängden med några gram får vi se. Från ungefär 1,5 vecka sedan började jag ge honom mat 3 ggr om dagen istället för 4. Matglad är han till 110% och äter i princip allt. Han äter t.o.m smultron, sötisen.

Utställningsträning

I morse tog vi en lååång sovmorgon, så skönt. Vi la oss vid 23 igår ungefär, Jax somnande givetvis tidigare efter dagens aktivitet. Halv 7 gick jag ut med Jax och han fick mat. Vi la oss sedan igen till 11. Det var välbehövligt, dock har jag varit väldigt pigg på morgonen den senaste tiden även när jag har jobbat över under kvällarna på jobbet. Men för både mig och framförallt för Jax var det bra att sova lite extra. Han sover hyfsat bra under dagen ändå. Det är ungefär en timma som högst han sover mellan varven han busar.
 
Idag ska vi till Martins föräldrar. Dom ska åka på motorcykelsemester i England, bla hälsa på familjens uppfödare för Curlyn dom har. Medan dom är där i en dryg vecka ska jag och Martin ta hand om huset och djuren. Två katter, höns och min kanin. Ska bli mysigt faktiskt.
Ska även hjälpa Yvonne med att smörja in hönsens fötter, så Jax ska få vara med. Men vallning blir det nog inget av, då blir det nog kaos i hönsgårn, haha.
 
Det blev lite utställningsträning efter hans vila innan vi nu snart åker.
 
 
Jag har inte läst på så mycket om just korrekta linjer. Dock tycker jag han ser ut att ha bra linjer med dom få korten som blir bra. Svansläget får vi träna på längre fram när han blir större.
 
Jax fick sig en fin utställnings-pip-tränings-grej i present här om dagen. Vad dom kallas vet jag inte :P
 
 
 
 

Kommande utställningar

Lördag den 31 augusti inofficiell på Örebro läns kennelklubb. Klass 1, valp 4mån - 12mån.
 
Söndag den 15 september inofficiell på Forshaga BHK. Klass 1, 4mån - 6mån.
 
Eventuellt Norge utställning i november.
 
Eventuellt Mydog 3-5 januari 2014.

Márten i Forshaga

Jag är så dålig på att uppdatera, men jag gör mitt bästa!
 
I dag och i morgon är det márten här hemma i Forshaga. Alltid ett bra tillfälle att träna bland folk, vara passiv, bli klappad och höra/vara med om massa konstiga ljud.
Svärmor och hennes Curly Finn följde med oss rundan runt bland stånden. Jax är oerhört glad i verkligen allt, menar allt. I början var han ivrig, skulle fram till det mesta. Folk som passerade tittade med leende läppar och utbrast "Åh vad söt". Vissa stod bara och tittade, andra frågade om dom fick hälsa. Sedan var det vissa som bara klappade honom utan att säga något. Det var lite störande, men efter en stund brydde han sig inte.
Han tvekade inte för något. Det var en soptunna som någon flyttade på som han stannade upp för, men fortsatte sedan. Självfallet kom det hundar ibland förbipasserande, han ville fram och hälsa men jag ville ha honom på avstånd. Han är ju så glad i hundar ändå.
Det är väldigt många som tycker att han är mjuk som bomull. "Men åh så mjuk!". Hihi, man kan bara le. Förvånansvärt många som frågar vad han är för ras. Vissa har frågat, "är det husky"... Dock blev jag väldigt glad när en äldre dam kom fram och frågade om han var en australian shepherd, YES. Hon kunde även Curly coated retriever. Kul när folk vet.
Nu sussar han gott. Men det dröjer väl inte länge förens det är full rulle igen!
 
 
 
 

12 v och hantering

Idag är Jax hela 12 veckor gammal. Herregud vad fort tiden går. Växer gör han också, både på höjden, längden och bredden. Har ännu inte vägt honom. Men det känns, när man bor på tredje våningen att armarna börjar bli gelé vid kvällsslaget när man har sprungit minst 10 ggr upp och ner.
 
Nu lite senare på eftermiddagen ska Jax vaccineras. Vi ska till en rekommenderad distrikt leg veterinär ganska nära där vi bor, drygt 15 min med bil. -Nära, billigare, snabbare väntetid och öppet på kvällstid. Annars, med större ingrepp el dyligt är Solstaden vår vet.
Ska be om ett pass till Jax istället för hela stamtavlan. Lite mer praktisk att ha pass vid någon resa el tävling.
 
Idag har vi inte gjort så mycket. Mest bara varit. Dock blev det kloklippning, pälsvård och provade för första gången tandborsten.
Kloklippningen går bra. De första gångerna höll Martin i honom med ett ben och jag klippte. Nu var det andra gången jag provade att han låg ner med lite godis på golvet eller ett ben och jag klippte. Han sprattlar lite och biter i tången, men det får man väl räkna med valpar. Annars går det fint. Råka dock klippa ytterst lite i pulpan, han kände inget obehag som tur var. Det kom någon seg droppe inget mer. Jag är van att klippa från kaniner, marsvin, till råttor med vanlig nagelklippare.
Borstningen av pälsen går också jättefint. Har mutat honom med ben medan jag har kammat tidigare, inga problem! Nu testa jag enbart godis efter några drag. Det var lite svårare när man var tvungen att sitta still utan att få något gott, hihi.
Oh ja, tandborstningen. Det går även att tugga på borsten. Jomen. Men fick några drag på tänderna med enbart vatten iaf.
 
 

Bushund!

 
"Jag kommer, matte!!"
 
 
Bra kamplust har han.
 
 
Hämta och lämna är han jätteduktig på!
 
 
Fåglar är intressanta, speciellt när två sparvar retas.
 
 
Still kan man ligga oftast, men man blir fort överfallen.
 
 
 

Uppletande

Vi har haft några "tråkiga" dagar här hemma för att stilla lugnet ännu mera. Dock var mamma, syrran och vovvarna här under helgen en stund. Det var en nyttig lärdom för Jax att det inte bara är han som är i lägenheten. Vanligtvis släpper jag inte in andra hundar här hemma eftersom vi också har råttor. Ollie och Icey är dom enda som är djurvana av alla hundar vi känner.
Ollie och Icey börjar även acceptera Jax mer och mer.. Jax får klättra lite försiktigt på Ollies rygg och sova bredvid honom. Icey leker han med. Han är väldigt undergiven, till alla hundar han har träffat, och slickar hela tiden i mungipan på dom. Ganska skönt att han är såpas underlägsen, då slipper jag bråka med honom.
 
Vi har även stads-tränat lite mer, då vi firade Martins bror som bor i centrum av Karlstad. Jax är van att göra sina behov på gräs och i stan är det ganska dåligt med det, så han håller sig gärna. Snutten.
 
För någon dag sedan hittade Jax ett halvtrasigt underlägg till kastruller vid det höga gräset/buskarna hemma vid gräsmattan som någon hade slängt. Ohyfsat att slänga sådana saker i naturen men jag tog ifrån honom den och slängde tillbaka. Nu idag hittade han den igen och jag fick den av honom. Men nu bestämde jag mig för att jag skulle göra en rolig grej av detta, visade honom underlägget, sa "hämta" och kastade in den bland buskarna. Han har på senare tid hoppat in och lekt bland buskarna, är väl genen i aussien som sakta smyger fram. Han fick tag på underlägget igen, sprang ut som om han hade hittat världens skatt, haha. Ropade på honom, gav godis och berömde. Upprepade detta ungefär två ggr till. Han tyckte det var riktigt skoj, att göra en träning av det. Så det blir väl att satsa på Uppletande när han blir större! :D
 
 

Så här växer Jax

Vikt och höjd;
 
# 8.5 veckor - 9 veckor          -       ca 25 cm
 
# 10 veckor, 2 dagar              -       5.2 kg
 
# 11 veckor, 1 dag                 -       5.6 kg
 
# 11 veckor, 5 dagar              -       31-32 cm

RSS 2.0