Skogstokig

Skönt med helg, då kan man sova hur länge som helst. T.o.m Jax tar sin lilla sovmorgon. Visserligen går han inte upp förens matte eller husse gör det.
13 timmar från när han gick ut sista gången på kvällen till att han fick gå ut på morgonen. Båda dagarna. Väldigt skönt att han kan hålla sig så länge., då får vi ju verkligen sova ut.
 
Idag intog vi skogen i det härliga höstvädret i någon timma med ett litet personspår, bus vid vattnet och "leta upp husse". Oja, ni som har aussie kan väl tänka er hur allt slutade...
 

Släpp loss all energi på samma gång så det bara virvlar runt om dig.
 

Plaska lite i vattnet så allt blandas till en blivande inpackning.
 

Hoppa som en kanin kanske du hittar föremålet du söker. Husse hittad.
 

Får man befallningen att hoppa upp på något kan man lika gärna göra så här.
 
 
Tillbaka i paradiset kan man alltid röja mer........
 
 
Och mer....
 
 
Tillsist kan man få goa grejer ur en snuslåda om man spårar bra.
 

Lycklig hund är en smutsig hund, därav en äkta aussie. Charmigt värre! Min lille pajas!
 

 

Miljöträning och vila

Vi har varit ute på äventyr i stort sett hela veckan. Mer miljöträning i den stora staden Karlstad mitt i centrum har vi hunnit med. Människor på varje stenplatta (kändes det som), bilar, mopeder, busar, pålastning i lastbilar, lite hundar och retande fåglar fick han uppleva. Otroligt nyttigt! Han fick även hoppa upp på bänkar och statyer. Han är inte rädd för något, finner sig i allt. Vi passerade många portar längs vägen och det var en han kom för nära inpå så dörren öppnade sig. Hihi. Han stod och tittade och ville faktiskt gå in.
 
Vi gick inte länge inne i stan för vi väntade in svärmor och hennes mamma så vi sedan kunde åka vidare till Jysk. Jag och Jax hängde bara med i turerna. Man får ju passa på när man har världens tillfälle. Så vi hade ju inte våran bil utan en som Jax fick sitta bak i kombiutrymmet utan bur eller galler till sätena. Han är så otroligt snäll i bilen. Säger ingenting och sitter kvar på samma plats utan att böka omkring. T.o.m när han blir lämnad en stund. Spelar ingen roll vad det är för bil.
 
Eftersom vi bara hängde med följde vi med upp till mormor som hon är till min sambo. Så Jax fick träna på att åka hiss, för andra gången. Tror det var sjätte våningen. Super duktig.
 
 
Idag ska han inte få göra något speciellt. Mest ta det lugnt. Behöver man ha någon gång i veckan. Dock var jag iväg till hundaffären och köpte ett smarrigt märgben som han troligtvis kommer ha och göra med ett tag. Han har redan nu stått oavbrutet i en timma. Hehe. Han ska även få vara själv en stund i kväll då det är innebandymatch. Det är för kallt för att sitta i bilen nu, mycket bättre hemma. Han får ändå tillfälle att ensamhetsträna 2-3 ggr i veckan när sambon tränar i 1,5tim.
 
 

Första personspåret imponerar

Blev en tidig morgon på jobbet idag så Jax fick vara hos "farmor" som svärmor säger att hon är, "fajmors älskling". Hihi! Där får han springa hejdlöst på tomten och slicka frenetiskt på Finn. Lev livet medan du kan är det nog tanken han tänker.
Han skötte sig fin fint. Dock hade han gått upp för trappen på övervåning, kissat och gjort en bajs-klutt för att han inte hade kommit ner. Troligtvis blivit lite stressad när inte Yvonne hörde honom. Han lyckas med allt, plutten. Med sina 16 kg och drygt 48 cm i höjd fick han bli buren ner från trappen. Lilla fegisen! Men han lika glad ändå.
 
När jag hade slutat åkte vi till skogen för att plocka ner snitslar i ett spår. Givetvis lever han livet med att försöka hitta alla sorters dypölar och springa som en tok på dom mest otänkbara ställena där man inte kan gå.
Lite krafter var det kvar i honom. Vilket var tanken då vi la ett varsitt personspår med snuslådor och leksaker till båda vovvarna. Åh, så imponerad jag var!! Han tog spåret på en gång och drog faktiskt ganska skapligt i kopplet för att komma fram. Första leksaken, jippiii! Dock var han inte lika intresserad av snuslådorna. Men han markerade dom. Så fick trigga honom att det fanns något gott i dom. Med köttbullar i funkade det väldigt bra.
Detta kommer han att förstå i sinom tid efter några ggr. Tror att han kommer tycka om snuslådorna lika mycket som leksakerna tillslut.
 
Vi samåkte till skogen, så Jax fick sitta tillsammans med Finn som dock inte är så liten. På vägen hem var de trötta och när jag tittade bak mot buren låg Jax på Finn och halvslumra. Finn fann sig i det också. Så mysigt det såg ut och dom är så otroligt snälla mot varandra.
 
Nästan en hel dag ute i det fria intog Jax soffläge direkt på mattes "armkudde" när vi kom hem. Skönt med en trött och nöjd hund!
 
 

"Den där kameran igen. Gääsp. Bäst att somna om".
 
 

Lövmonster

I morse fick vi tillfälle att gå ut när städtanten var i trapphuset och städade igen. Han har fortfarande svansen mellan benen. Speciellt när han bara hör moppen köra sina rundor dånande mot trapporna. Det jobbiga är att han hör ljuden innanför dörren också. Men jag tog bestämda steg mot dörren, "nu går matte utan dig". Han torde sig ut genom dörren själv. Stort framsteg! Stängde, kopplade och gick utan att säga ett ljud till honom. Jag sa hej till städisen när jag öppnade porten utan att bry mig om Jax. Han fick inte lika mycket panik som innan. Dock svabbade hon ingenting med golvmoppen. Men det kändes som vi hade kommit en bit längre än förra veckan. *Ler*
 
Tog en sväng mot centrum för att träna framförallt att inte dra. Som han har blivit mycket bättre på de senaste dagarna. Han drar inte lika hysteriskt i halsbandet. Dock att gå med någon/några personer eller hundar på samma promenad skulle inte gå lika bra. Men vi ska väl komma dit också. I dom situationerna får vi använda selen.
 
Har fått ett tips på VGW-bälte som ska vara skonsamt och behagligt för dragande hundar, för personen som håller hunden också. Lite inne på det. För jag tycker selen som han har nu inte sitter alls bra för musklerna. Det är en vanlig spårsele som egentligen är till mammas hundar. Snart kommer den inte passa längre. Dock är VGW-bältet lite för dyr för en växande valp... Då är Y-selen nått att tänka på. Har ni några tankar till Jax som ändå ska växa ganska mycket på bredden framöver?
 
 
Innan vi kom till själva centrum stannade vi vid en stor gräsplätt och tränade att lossa leksaken och lämna den. Inte riktigt så han förstod. Men jättefin kontakt har han. Det var ju ändå lite saker som störde oss.
-Speciellt löv. Helt bedrövlig. Verkligen en riktig höstdag med blåst. Så under promenaden mot centrum skulle han givetvis fånga alla löv som prasslade mot marken när de susade runt. Lite hejd fick jag på honom ibland. Han gick ju väldigt fint annars när vi mötte folk, bilar, lastbilar och bussar som körde förbi. Han brydde sig inte alls! Man kan vara duktig när man väl vill! :D
 
 
 

Bus med kompisen

Igår blev det lite, eller ganska mycket rättare sagt, lek med söta Ambra igen. Det var väl drygt en månad sedan de fick leka sist och som vanligt var Ambra lite skeptisk mot Jax som gjorde allt för att få henne att leka. För att inte träffas så ofta kände dom igen varandra rätt snabbt. Och busa, det är en sak de är väldigt glada i!
 
Tyvärr, tyvärr! Glömde mitt korta minne kameran så det fick bli lite halvtaskiga mobilbilder.
 

Efter en stunds lek och en sväng i skogen tog vi tillfälle till att träna lite nytta. En åt gången fick titta på den andre när den gjorde nått. Sedan fick de hålla sig till sin matte istället för den glada lekkompisen bredvid. Dom var lösa och det blev några gånger att de inte kunde slita sig från att gå till varandra. Men båda lyssnade och bröt lekandet. Mycket nöjd över dagen!!
 
Lite bilder från idag då vi ska ha en lugn dag utan träning. Men en lös stund ute blir det alltid lite hyss!
 
 

Miljöträning

I måndags var det både en bra och en dålig dag för Jax. Det öste ner hela dagen i stort sett och dagen innan la jag ut klövar och blod på tining. Det var ett tag sedan han fick gå ett spår, vara nära sånt i huvudtaget. Men med all regn som kom från ingenstans var det lilla spåret värdelöst att gå. Men vi gick det ändå. Det gick skapligt. Gick lite nos på blodet. Stunden innan fick han leka med den andra klöven. Trodde han skulle tveka, som han gjorde gången innan. Han satte igång direkt att slänga klöven i luften, hoppade som om det vore världens roligaste leksak. Det var urskoj att se på hur nöjd han var.
Det var en grej som gjorde mig hur glad som helst, att han inte ville dra iväg med klöven från mig. Utan jag fick vara med på kanten.
Strax innan min tanke var att lägga undan klöven gick snöret av och han sprang glatt iväg en bit. "Neej, men gud! Hur ska jag få tag i honom nu?!" bubblade det upp som en blixt. Lugnet i sinnet ropade jag glatt på honom med godisrösten i behåll. Yes, han kom till mig! Otrolig lättnad, speciellt över att han lämnade klöven.
 
Saker vi behöver träna mer på som han tycker är obehagliga är att bemöta människor i trappuppgången, speciellt städtanten som har massa konstiga grejer för sig. Mikron som piper. Dock går det mycket bättre med den nu. Annars finner han sig i allt.
 

 
Igår tog vi följe med min goda arbetskompis och hennes tre söta vovvar en tur runt Mariebergskogen för att miljöträna lite. Jax gick lära sig att gå bredvid utan att hälsa, möta människor och djur av olika slag. Jätteduktiga alla fyra! Passade även på att få honom att inte bry sig eller hetsa upp sig när de andra fick leka och träna lite. Det blev några "nej" i början tyvärr. Dock mycket beröm när han var duktig.
 
Mer miljöträning blev det idag bara han och jag, en sväng runt centrum. Övade mycket på att inte dra i kopplet, vilket jag var där för egentligen, och att bara gå förbi människor. Vi gick på trottoaren vid vägen så han fick träna på att höra och se bilar köra förbi. Vi satt en stund och passivitettränade, som han klarade väldigt bra utan gnäll. På vägen hem tog jag fram klickern och klickade när han gick fint och inte drog. Även mötande folk att han skulle gå bredvid mig. Kan inte vara mer nöjd!! Förstår inte varför jag inte har använt klickern tidigare. Övningen blir ju så mycket tydligare. Så nu framöver ska jag använda den oftare.
 
I morgon ska vi leka med våran bästa lekkamrat Ambra! Det var ett tag sedan nu.
 

 

Debuterar

Ojoj, vilken dag! Trots att mitt tunga huvud ville ligga kvar på kudden i morse blev det en pirrig start på dagen som slutade jättebra!!
 
Ensam i klassen blev vi BIR med Hp! Supernöjd ändå. Dock var Jax väldigt glad idag i ringen, men hellre det än en som tycker det är obehagligt. Velig som vanligt är man ju i alla situationer men Jax skötte sig utmärkt på alla sätt. I gruppen skulle vi vara tre st, men det blev bara jag och en schäfer. Schäfern fick han springa efter. Men det var inte många sinnen som ville till den. Så det var jag nästan mest stolt över.
Domare är som domare och riktar in sig på en favorit, tyvärr. Kände inte som vi räckte tillräckligt för henne trots att hon drog kommentaren att han såg riktigt fin ut när hon delade ut rosetten. Blev BIG-2. Även Easy-hanen blev BIG-3 av fem och såg jättefin ut som helst! Även ägaren till honom tyckte att det märktes att domaren inte var så förtjust i rasen. Kan mycket väl vara att domaren inte kan med rasen heller. Det var ju ändå inoff. Men, men. Är nöjd att jag fick vara med i ringen två ggr!  
 
Kritiken fick jag lika bra som i Örebro
"Trevlig hanvalp. Maskulint huvud och uttryck. Bett i fällning. Lite trång i underkäke idag. Utmärkt hals. Bra bröstkorg. Bra benstomme. Rör sig väl. Lite glad svans. Bra päls. Trevlig mentalitet."
Eftersom han byter tänder fick han dessa kommentarer. Han var som sagt väldigt glad i ringen. Men jag tror ingen aussie har svansen nere när de springer runt. Stubb-svansar står egentligen också upp vid språng (dock visas det inte samma som med lång). Så jag tycker den kommentaren är lite missvisande. Dock kanske han hade den högre än vad han brukar, inte vet jag.
 
 

Glada hundmänniskor

Idag har jag varit på klubben i stort sett hela dan som medhjälpare på rallylydnadstävlingen med 62 startande. Asskoj! Många trevliga hundmänniskor med grymt duktiga hundar. Dock fick Jax stanna hemma med sambon under tiden. Han fick sig en ny kompis i form av två ben, Martins "boyfriend" som jag kallar hans kompis. "Vad har ni gjort med hunden som är så lugn", sa jag direkt när jag klev innanför dörren. "Vi har lekt lite" *Stort leende*. Positivt att han kan leka med andra utan att bli alldeless galen, för han hade skött sig bra tydligen. Skönt, slapp jag göra något när jag kom hem!
 
Ja, i morgon är det utställning. Ska bli kul! Den andre aussien som ska vara med träffade jag idag på tävlingen, en Easy! Asfin kille som bor i Torsby.
Känner att våran stå-träning börjar lägga sig lite nu både för mig och Jax. Men jag måste bli bättre på att titta på domaren... Men det kommer väl så småningom när vi känner oss säkrare. Nybadad är han iaf, Nyklippta klor och trimmade tassar. Svansen trimmade jag en aning förra veckan, tyckte det blev hyfsat bra för att vara första gången jag trimmar rasen. Trimmar annars mammas shelties och jag tycker faktiskt det är riktigt kul att frisera. Kanske ska bli hundfrisör?...
 
Nu ska jag (vi) inta ett välförtjänt mysigt soffläge!
 
 

Skön årstid på ingång & en glad-galen hund

Ja, usch. Det är skamligt hur dålig jag har blivit på att uppdatera bloggen på sistone... Hösten kommer med stormsteg, trots att tempen visar över 20 grader ute på dagarna. Det märks att man börjar bli tröttare när dagarna allt mer blir mörkare. Men ändå är hösten allra skönast på alla vis! Bestämt nog tycker Jax det också minsann, när man var gång är ute får hålla igen då det ska fångas löv som smiter iväg!
 
 
Den vardagliga träningen med Jax går bara bättre och bättre. Har lärt mig hans signaler bra och det känns att han börjar bli "hund". Han blev ju 5 månader nu i veckan! Sjukt vad tiden går. Vi har hunnit med mycket med miljöträning, passivitet, tricks, övrig träning som har nytta längre fram i livet. Dock finns det mycket kvar man vill göra.
Passiviteten har vi jobbat ganska bra på de senaste veckorna. Senast igår var min syster "barnvakt" då jag för en gång skull jobbade dagen, fick han spendera tiden med henne, Ollie och Icey. Han var inte överdrivet jobbig, men det blev något tillfälle han studsade runt i soffan. Vilade några ggr. Vad jag fick höra var jag ganska nöjd över honom även om jag inte var närvarande.
 
På söndag är det utställning här hemma i Forshaga. Det blir Jax och en till Aussie. Dock har jag ingen aning om det är valp eller vuxen. Även om det bara blir vi i våran klass tycker jag det ändå ska bli lite spännande. Från förra utställningen fick jag med mig jättemycket respons och nyttigheter. Nu efter några stå-träningar känns det mer bekvämt och jag själv kan stå utan att gå ner på knä som han har varit van.
 
Nu på förmiddagen gick vi ut och skulle träna lite kontakt och stå. Med lite variation på belöningen fick han en leksak som han vanligtvis inte får leka med förövrigt som jag enbart har i bilen. Mjo, den leksaken var så rolig i början när han fick den att han bara sprang och sprang i cirklar runt mig, ungefär 15 varv. Jag kunde inget annat än skratta! Det såg för roligt ut. Han gav ifrån sig så roliga snorklande ljud samtidigt som leksaken dinglade hejvilt. Vi var ändå ganska nära gångvägen där det ofta passerar folk. Men han hade fullt fokus på leksaken och sprang enbart runt mig. Haha! Tokhund!
 
 

Han växer

# 8.5 veckor - 9 veckor  =  ca 25 cm
 
# 10 veckor, 2 dagar  =  5.2 kg
 
# 11 veckor, 1 dag  =  5.6 kg
# 11 veckor, 5 dagar  =  31-32 cm
 
# 12 veckor, 4 dagar  =  6.6 kg och 33.5 cm
 
# 13 veckor, 2 dagar  =  7.2 kg och 35.5 cm
 
# 14 veckor, 1 dag  =  7.9 kg och 37.5 cm
 
# 15 veckor  =  8.8 kg och 39.5 cm
 
# 16 veckor, 3 dagar  =  10.4 kg och 41.1 cm
 
# 18 veckor, 2 dagar  =  12.3 kg och 43 cm
 
# Ca 19 veckor  =  13.2 kg, ej mätt
 
# 20 veckor, 2 dagar  =  13.8 kg, ej mätt
 
(# 21 veckor  =  vägd på en veterinärvåg 13.5 kg)
 
# 21 veckor, 5 dagar  =  14.6 kg och 46 cm
 
 
I nu läget har Jax jättebra hull och är väldigt fin i kroppen. Än ingen "Långben"!
Vet-vågen tyckte jag inte stämde alls...
 
 

Lite av allt

Ja, de här inlägget får handla om lite allt möjligt. Har inte haft tiden och orken att sitta framför datorn med bloggen...
 
I Torsdags var det sista tillfället av valpkursen. 5 ggr går fort på 5 veckor! Jax tycker det är så himla kul med kurs. Han lyser verkligen av lycka! Dock hade han inte gjort något spec dagen innan och förmiddagen spenderade han mest vilande. Så han var lite över tänd de första 45 minuterna. Men det var mycket störning den här gången då det var några som öste på med agility planen bredvid. Det var bara inte Jax som reagerade. Puh! Men nå väl, han fick ut sin extra energi tillslut och skötte sig fint resten av kvällen. Vi övade att inte dra i kopplet, som de gjorde förra veckan när jag inte kunde vara med. Martin fick gå med honom istället. Simpelt, drar hunden, stanna, släpp efter kopplet, gå. Ja, de finns hur många som helst knep. Sitt, stanna var också med från förra veckan. Dock fixade han det inte lika duktigt som då. Gå, fint bredvid, utmärkt koncentration! Han går så fint! Givetvis inkallning då springandes mellan alla 10 valpar från instruktören till oss. Fixade han galant! Tillsist skulle vi visa upp konsten som vi fick i uppgift första gången, - "snurra". Han snurrade på inför alla. Dock måste man ha lite gång i början då det inte riktigt sitter ordentligt. Han fick en favoritkompis också, en Jämthunds tik. Dom hittade varann snabbt! Hihi, kunde knappt slita dom ifrån varandra!
 

 
Vi har även hunnit med lite andra saker. Igår var Jax och Martin till hans mor där huset var fullt med kräfter! Hungriga människor på kräfter. Givetvis så jobbade jag, men jag fick mig lite sörpel jag med!
Jax fick leka med Peja, galna söta lilla Peja. Tillsammans röjde dom som apor i träd hörde jag. Han fick även lite träning att slappna av.
 
Tidigt i morse åkte jag ut till skogen för att lägga bruksspåret som snitslades tidigare i veckan. Halv sju var klockan och Jax bara tittade på mig som, "Gäääsp, ska du verkligen gå upp nu", sträckte på sig raklång halva kroppsdelen utanför sin säng. Jaha. Första gången jag fick gå upp själv. Skönt, för jag slapp att gå ut med honom så trött som jag var.
Blev en tur till mormor senare på dagen. Mamma skulle dit också med dogsen. Mormor åkte med henne i bilen för att hon hade varit hemifrån ett tag. Tidoptimist som mamma är anlände jag först som vanligt. Jaha, då var det bara att sätta sig på en stol och vänta in människorna. Jax fick sig lite passivitetsträning. Så det var ju bra!
Svampplockning blev det lite av också. Passade på med inkallning. Dock följer han med oss jättebra, så det är lite knepigt att tajma in rätt. Väl inne med mat och fika i magen fick han en stunds vila och gårdsträning med passivitet. Slutligen var vi ner till sjön och plaskade lite. Super inkallning även om Icey och Ollie går lite som dom vill på sidan av. Balansövningar på en stock med tre hundar kan bli att man får två huvuden till ett. Men så kul de tycker att det är!
 
Nu ska vi bara mysa framför film och ljus när hösten är som bäst!
 
 

Veterinär besök

De senaste dagarna har jag varit orolig för att Jax skulle ha haft någon ohyra. Men pressen släppte i morse när vi var till veterinären. Konstaterade att det inte var ohyra! Skönt! Utslagen var som "finnar" med lite bättre förklaring, då det kunde uppkomma på ställen som på nedre delen av bröstet och bak mot magen där huden på valpar framförallt, ibland inte kan "andas" ordentligt då det bildas veck. Bakterier trivs i varm och fuktig miljö, så antibakteriellt schampo ska göra susen!
 
Väntan på veterinären inne i väntrummet var ganska jobbigt för Jax, men framförallt nyttigt! Vi fick vänta ca 30 min över den bokade tiden, sammanlagt 45 min. Det var väldigt irriterande att vänta så länge, men med en hund som behöver lite passivitet gjorde det inget. Början av minuterna kunde han inte riktigt sitta still. Det var folk som passerade och hundar som pep, vilket gjorde att han blev ännu mer intresserad. Men efter 25 min la han sig ner och såklart belönade jag honom.
Han skötte sig utmärkt inne hos vetten när hon klämde och kände, gjorde väl inverkan av att han hade fått vara så lugn innan. Blev väldigt glad över att veta att han verkligen kan slappna av ordentligt.
 
Vet-vågen stannade på 13,5 kg.
 
Efter besöket åkte vi till skogen och mötte upp svärmor. Skulle hjälpa henne att lägga två elit spår i bruks. Jax fick följa med drygt 1,5 km runt lös i ett spår. Något han tyckte var super skoj!
 

Örebro läns kennelklubb, utställning

Fartfylld, nervös, super-härlig och -rolig helg!
 
Pirret i magen är nog bland det jobbigaste som finns. Samtidigt är det en underbar känsla som fylls när momentet är över.
Lördagens utställning blev bättre än förväntat, även om jag var hur nervös som helst inne i ringen! Jag var inte mer förvirrad än vanligt, en smula bra kanske! Hihi. Men det finns alltid något att träna mer på, finslipa. Det är absolut inte något som är lätt även om det ser så ut när man springer och ställer hunden. Dock är jag väldigt nöjd över resultatet ändå, framförallt kritiken!
Jax syster, Lundens Bellagotto Angel´s Aska, "Aska" som Maritha (min uppfödare) visade upp blev 1:a bästa valp, Hp, BIR och BIS-1. Stort grattis säger jag igen! Super kul! Aska var som ett litet sött ljus och så otroligt fin!
 
Broder, Lundens Bellagotto Angel´s Rock, "Rock" som ägs och ställdes av Brigitte blev 1:a bästa valp, Hp och BIM. Snygg så!
 
Lilla Jax blev 2:a bästa valp med Hp. Inte dumt det heller må jag säga! För att vara första gången för både han och mig. Otroligt fint springer han.
 
Domarutlåtande:
"5 månader hanvalp. Utmärkt huvud och uttryck. Bra hals, rygg och kors. Utmärkt bröstkorg med märkbart förbröst. Härlig benstomme. Bra ben och tassar. Utmärkt päls och färg. Rör sig mycket. Bra. Trevligt temperament."
 
Efter att Jax och Rock hade sprungit i ringen fick de busa av sig lite. Har nog aldrig sett två hundar som tyckt om varandra så mycket som dom två gjorde. Ren syskonkärlek! Jättekul och det ska göras om!!
 

Jax och Rock tävlar mot varandra! Roligt nog var jag och Jax först ut i ring 1 av alla hundar. Ska det vara ordentlig press redan från början! Hihi.
 

Söta Aska när hon blev BIR.
 
 
Gruppbild på alla tre. Bröderna bus hade lite svårt att stå still. Haha!
 

Maritha och Aska inför BIS finalen.
 
 
Spännande slut med en väldigt glad Maritha!!
 
Och tack Stephanie och Alex för en rolig lördags kväll med god mat, mycket skratt och gråt!!
 
 

RSS 2.0