Förberedelser

Fredag och ledig från jobbet. Skönt. Dock är det mycket att göra ändå.
I morgon ska vi till Örebro på utställning. Sambon ska vara mitt mentala stöd och han ska även agera fotograf. Hihi, nått dugligt måste man ha sin pojkvän till! Därefter blir det väl lite valp-bus mellan syskonen. Sedan drar vi vidare till Hallsberg till min goda vän, som är min andra hälft i princip. Det blir en långhelg med massa kul, så ikväll ska det packas lite smått.
 
Jax är nybadad och fin, fluffig som få! Dock har jag inte använt fönen då vi inte har tränat nått med den. Det får bli längre fram när vintern smyger sig fram. Nu får det bli handduken, borsten och lekruset som är "fönen".
 
Ringde veterinären och bokade tid nästa vecka för några utslag han har fått på bröstet. Inget som stör på utställningen, förhoppningsvis. Han kan vara där och slicka ibland då det förmodligen kliar, dock är det nog inget att vara extra orolig för (hoppas jag!). Han är ju sitt galna, vanliga jag för övrigt.
 
Här om dagen övade vi lite på att springa i "ringen" och stå stilla. Jag tror vi känner oss redo för fight. Dock känner jag mig inte riktigt bekväm i hur jag snyggast ska ställa honom. Det får jag klura lite på.
 

Det är väl ändå tur att de inte ska bedöma föraren! För då hade vi nog inte fått komma tillbaka! xD
 
Innan ringträningen gjorde vi lite "följ mig" så jag fick upp hans kontakt lite. Vad mer kan jag säga än att han är superduktig och att det är en fröjd att träna med honom, mycket will to please!
 
 

Såja, lugn.

I början av helgen som var, hade vi lite hyss för oss. Bl.a flyttade möbler hos Martins bror och var på kräftskiva hos min mamma. Det går alltid bra med Jax oavsett vad vi gör och är. Men denna början av en härlig helg blev lite för mycket för honom. Han har ganska svårt att slappna av i vissa situationer där det händer mycket runt om. Naturligt för en valp. Jo, det vet jag. Men denna gång vart han lite för jobbig. Just för att han inte fick sin vila timmarna innan då han röjde med leksakerna hemma.
Hemma hos mamma fick han sitta några fåtal stunder i bilen utanför för att få det lugnt och sova. Jag vet att jag bör träna på att vistas runt folk tills han lugnar sig. Men det var många som var där och en jättesnäll kastrerad hane, plus Ollie och Icey såklart. Så jag tyckte det var bäst att sätta honom i bilen ändå. Det var för mycket att börja med. Men han trivs väldigt bra i bilen och han kopplar av med en gång. Han kan vistas där ganska lång stund utan att säga något, runt 1,5 tim.
Han fick sin vila tillslut och när han fick komma in tuggade han på ben tillsammans med Tyson, som den kastrerade hanen heter. Så det slutade ändå ganska lugnt och bra.

Så det jag ska lägga mest krut på nu framöver är ren passivitet där han ska få lära sig att bara ligga och ha tråkigt. Mycket inkallning också i olika situationer.
 
I morgon blir han hela 20 veckor. Tiden går sjukt fort! Min lilla prins!
 

 
Nu de senaste dagarna har det bara varit vila. Inget annat, iaf första dagen. Samt lite pälsvård och hantering. Nu i helgen fick jag också papprena för utställningen som är på lördag. Var ju tvungen att träna lite inför det också. Usch så nervös jag kommer att vara!
Skogen var vi även till idag för att plocka lite blåbär. Sådan matte, sådan hund! Vi båda är galna i bär! Haha. Jax var inte mer än tre meter ifrån mig och han satt mesta dels av turen där jag skulle plocka och väntade på att jag skulle mata honom. Hade nästan oturen att bärena flög ut ur burken när en galning sprang rakt på mig. Han är för söt! Så nu ska jag smaska lite blåbärskräm!
 
 

Valpkurs tillfälle x3

Ibland räcker inte tiden till att blogga varje dag. Men jag skulle ju egentligen inte ha den här bloggen för att vardags-ord-bajsa.
 
Vi har haft en vilo/tråk-dag. Vilket vi egentligen behöver lite oftare känner jag... aussien har ju ändå tendensen att stissa upp sig om den inte får något att göra. Dock är ju han valp, men ju tidigare vi tränar på att inte göra något så tror jag de blir bättre när han blir större. Det är ju ändå skönt att kunna slappna av någon dag i veckan.
Vi har även hunnit med att gå en tur i skogen, bara Jax och jag då vi skulle leta efter svamp. Ingen svamp, dock vildhallon blev det och en lerig hund. Ja, chansen kommer när det finns tillfälle! Charmigt värre är det iaf! Dock kanske inte om man stunden senare skulle hälsa på farmor och farfar med en överlycklig liten valp. Det säger sig självt! Haha.
 

Ikväll var det tredje tillfället av valpkursen. Sambon skulle träna innebandy istället för att följa med. Dock så ville han med på båda men det går ju inte att dela sig på mitten!
Men iaf, den här gången åkte vi alla ut i skogen och skulle ha "en rolig promenad" och inkallning. Det var sök på träd, klättra på stockar, hitta saker, leta godis i buske, tappa leksak och hitta upp. Jax älskar verkligen skogen och detta var verkligen något för honom.
Sedan inkallning, klassiska, instruktören höll i hunden och matte/husse gick iväg och ropade, belönade med leksak för att det helst skulle bli så roligt som möjligt. Vissa individer vill ju inte ha leksak. Men Jax är väldigt föremålsintresserad, redan från första början faktiskt. Bra när det går att variera sig från lugnt godis och extra peppig leksak.
Den ena instruktören visade en jättefiffig leksak som man kan göra själv. en bit från en pälsjacka (oäkta förstås), så det är lite luddigt och djuraktigt. Sedan trä en ganska kraftigt snöre runt och du har världen bästa leksak. Lite kattleksak. Så det ska jag försöka fixa fram så jag har till de svårare tillfällena när det behövs.

Alla moment vi gjorde nu, om vi nu fortsätter att träna, skulle det ge en lindrigare inkallning vid 7-9 månaders ålder när valparna brukar bli "döva" och hitta mer intressanta saker. Så det ska vi absolut fortsätta med.
 
Bilder tagna från i morse då han fick springa av sig överskottsenergin.
 

 

Ännu mer hundmöten

Japp, var på tävling idag igen med lillkillen. Dock var vi på hemmaplan i Forshaga så matte var lite medhjälpare ibland.
Trots att Jax inte fick vara med mig hela tiden utan fick sitta i bilen gick det väldigt bra ändå. Han bryr sig inte lika mycket om skällande hundar eller hundar som skäller på honom, vilket jag tycker är JÄTTESKÖNT. Han lyssnar på mig när jag ber honom, han är glad hela tiden, han kan hälsa på precis vem som helst.

Han fick vara mer passiv idag än igår då jag tränade lite kontaktövningar. Det märktes att han var lite tagen från igår men han blir aldrig stirrig som övertrötta valpar kan bli. Det enda lilla tecknet han visade på övertrötthet var att han började bita väldigt i kopplet och klängde mer på mig mot slutet av dagen. Han biter aldrig i kopplet annars eller blir "döv". Istället för att det inte skulle bli jobbigare för honom, även om han fortfarande var lugn, ringde jag sambon så fick han komma och hämta hem honom.
 
Är väldigt nöjd över att han svarar mycket starkt på att bli klappad/masserad på bröstet då han kan koppla av fortare och även kan lägga sig ner. Bra tips!!
 
Nu ska vi ta det lugnt resten av dagen. Det är ju ändå söndag! 
 

Kanske sussa i soffan igen som vi gjorde igår. Även matte blir trött ibland!
 
 

Utflykt till Mariestad

Jaha, då var denna dagen slut och Jax sussar tungt på rygg mot soffan nedanför. Goshund.

Det har varit en upplevelserik dag på Mariestads klubb för både mig och Jax. Att bara gå förbi hundar utan att hälsa, lukta på nya dofter, sitta/ligga passiv och få massor av söta kommentarer av folk. Bilresan dit och hem tog 3 timmar sammanlagt och jag vet att han alltid sköter sig utmärkt i bilen, vilket han också gjorde. Förra veckan hoppade han in i våran bil självmant utan att jag gjorde något, "nämen oj, så du var så duktig". Han tycker verkligen om bilen.
Det märktes att klubben ofta hade Aussies där. Många som med säkerhet visste att Jax var den rasen. Roligt! Det var en kvinna som blev väldigt förtjust i Jax som såklart hade förkärlek till Aussien. Hon var tvungen att få sig en bild när han fick ett tillfälle att busa med en terrier lite snabbt. Mot hemgången upptäckte jag att hon hade kennel. Men minne som en ballong som man har minns jag inte riktigt vilken kennel. Något med Croft.
En annan dam som kom fram och hälsade trodde inte på att Jax var fyra månader med tanke på att han var så lugn. Hihi, den kommentaren memorerade jag ganska bra för han är ju bäst! ^_^
 
Banvandring. Finn "förbereder sig". Haha.
Med ganska mycket taggning inför starten var både hund och förare glada!
Jax fick sig en redig omgång av passivitet under hela dagen. Att bara få titta och framförallt lyssna på matte i samma veva fixade han galant. Vi övade på namnkontakt och "gå fint i koppel", suverän koncentration på mig när jag väl bad honom om en uppgift. Så stolt!!!
 
"Lydnad är skit, men lägger man till rally är det skoj", tänker Finn som samarbetade jättebra med Yvonne. De samlade ihop hela 86 poäng! Han har haft vattenexem. Synd för bilden, men jag tyckte den hade starka talande ord!!
 
 Och så här trött blir man under dagens gång. Mattes plutt <3
 
 

Tung

Då vare viktkoll igen. Vågen stannade på 12.3 kg och manken ca 43 cm.
 
Tänk så liten han var vid 8 veckor!
 
I morgon ska jag och Jax följa med svärmor och Finn på rallylydnadstävling i Mariestad just för att träna passivitetsträning kring hundar. Ska bli spännande att se när han bestämmer sig för att slappna av helt och hållet. Givetvis följer kameran med!
 
 

Tillfälle x2

Ikväll var det andra tillfället av valpkursen. Jax tveka in för fem öre när han klev ur bilen. Annars brukar han reagera på hundskall, då vuxet skall som kanske är mer bestämt. Han drar som en dåre i halsbandet. Ibland har man en bild i huvudet att ta tag i kopplet och bara dra så hårt man kan så hunden flyger all världens väg... mitt tålamod ställs väldigt hård. Men det är bara att hålla masken.
 
Idag fick vi visa upp vår läxa som vi hade från förra veckan. Jax lärde sig momenten väldigt fort, de är inte många minutrar man får traggla med honom. Så jag har inte känt någon press för det som många kanske gör.
Vi fick nya moment att träna på. "Gå fint i koppel", där man skulle backa med hunden några steg och sedan belöna på vänster sida om benet för att lättare i träningen lära hunden att gå fot bredvid. Därefter samma procedur men nu skulle vi vända på "klacken" och gå framåt.
Ett annat moment var att man skulle sätta hunden framför sig med ordet "sitt" och sedan dra/rycka försiktigt i  kopplet medan hunden satt stilla, belöna. Detta var bra för hundar som var studsiga och behövde en uppgift tills den fick en ny.
 
Tillsist hade vi "tvångsmys" som så fint Annica förklara. En lugn stund för hundarna vilket kan behövas i alla situationer. Som man kanske vet innan, sitta bakom hunden med två fasta händer på hundens bringa och massera lugnt. Stretar hunden emot blir greppet hårdare och sedan tvärtom om hunden slappnar av. Man ska vara tyst under övningen annars hjälper den inte. Efter hunden har slappnat av och gäspat några ggr låter man hunden vara, ingen lek, godis eller uppmärksamhet.
 
Givetvis fixade Jax allt jättebra och vi får mycket beröm av instruktören. Ännu roligare är det när alla valpägare är ambitiösa med träningen.
 
 

Karlstad centrum

Vaknade upp ur koman från nattens pass på jobbet när sambon ringde klockan 13 ungefär. Blev lite förvånad över att Jax inte hade väckt mig tidigare när vi la oss tillsammans vid halv sju i morse. Det är så himla skönt att han kan sova vidare istället för, "Ja, nu är klockan 06, nu ska vi gå upp och ha kul hela förmiddagen!". Det beror nog mycket på att jag och sambon jobbar så olika, framförallt jag då jag ofta jobbar kvällar och nätter. 
 
När maten var i magen åkte vi in till stan där vi mötte upp Martins brors fru och deras Husky, Peja, en stund för att bl.a. vistas i den stressiga miljön. Ojoj, den här gången var båda glada att se varandra, hur roligt som helst. Förra mötet med henne för en månad sedan ungefär tyckte Peja att han var lite obehaglig. Båda började att leka med varann. Mest Jax som var överlycklig över att det var någon han kunde klänga och sätta tänderna i. Förövrigt var han jätteduktig med allt som hände runt om. Bussar och folk i mängder, konstiga ljud. Han hade mest fokus på Peja som är 110% säker på stadens aktiviteter då dom bor mitt i staden. Mycket bra lärare för Jax, är halva jobbet gjort för mig.
 
Fick lite chanser att träna på våran hemläxa med att få kontakt i kopplet också.
 
 
Åkte och jobbade igen nu på kvällskvisten. När jag precis hade kommit hem väntade Martin och Jax på mig med glada skutt. För att han inte skulle hoppa eller bita gav jag honom min plånbok och han satt stolt och höll den så fint. Inget tugg alls. Han bar den ända in till trapphuset. Gullhund.
 
 
 

Mattes fina!

Efter att ha lugge hela dan och haft tråkigt med enbart behovsrundor ute som matte tycker att jag ska ha ibland, så kan man få chansen ibland att springa av sig lite på kvällskvisten.
 
 

Kräftskiva

Han växer och växer, 11.2 kg och 42 cm hög. Det är inte bara att bära i trappuppgången längre utan han får ta några trappor själv ibland. Mattes lilla fina!
 

Ikväll ska vi på kräftskiva hos före detta grannar. Ska bli supertrevligt! Givetvis blir det hundvänligt och Jax ska få umgås med Ollie, Icey och Belle. Han kommer nog vara aningen trött när vi kommer hem, hihi. Han sköter sig alltid fint.
 
 

Valpkursstart

Ikväll var det första tillfället på valpkursen på Lundagårds hundskola i Skived. Riktigt trevligt trots att det hela dagen har regnat och duggade vid träningen. 10 valpar sammanlagt och roligt nog var alla ca 17 veckor utom en som var 15 veckor och en annan 5 månader.
Vi fick öva på kontakt i kopplet, då säga hundens namn och belöna när hunden kom med ordet "bra" och en godis. Det andra var "nudda vid handen"/"dutta". Mycket bra övning vid inkallning sas det. Tror jag starkt på och ska fortsätta med det. Sedan hade vi ögonkontakt, då med godis i varsin hand sidan om hunden och tillslut när hunden tittade, godis.
Tillsist fick vi göra ett test med favorit leksaken, godis och oss som träning. Instruktören höll i hunden och hunden skulle välja mellan dessa objekt på inkallning. Haha, Jax valde oss till en början sen fick han upp köttbullarna som låg bredvid.
Tycker allt vi gjorde utförde Jax fenomenalt! Han är så duktig. Dock var alla valpar jätteduktiga och glada.
 
Som i uppgift till nästa gång, kontakt i koppel, "dutten" och ögonkontakt och ett trick som vi ska visa upp vid sista tillfället. Vi valde "snurra".
Dock blev det inga duktiga kort för denna gång. Nästa kanske om matte kommer ihåg kameran.
 
 

Lära sig ett å annat

Ibland är det inte bara Jax som behöver lära sig och friska upp minnet.
Har fått lite nyttig öron-"lektion" av en av valpköparna i Jax kull. Super snäll och duktig människa som jag tror är stolt ägare till Rock och Ozzy. Superfina killar! Utställningen som är nu den sista augusti ska Jax konkurrera mot sin bror. Spännande, spännande!
 
Har inte varit så medveten innan att Jax öron är på väg att ställa sig lite halvt. Nog vet jag att han inte kommer få helt stående, men liggande öron är finast. Finns lite knep att göra -limma, häftmassa eller tejpa på olika vis. Eftersom jag är lite feg av mig valde jag tejpen, då jag är rädd att förstöra hans päls med lim då jag inte är van detta. Jag får helt enkelt prova mig fram. Vet också att han inte kommer få helt liggande heller, vilket är synd. Men såklart är han fortfarande finast i världen!
 

Tanken är att få ner öronen en aning mer. Han har redan nu högt ansatta veck och höger står mer än vad de andra gör. Det återstår att se!
 
Har även köpt Vom & Hundemat som tillägg på torrfodret. Ska börja med ca 50g en gång om dagen. Vill ha nått mer köttigt till honom och han behöver även (fortfaranade) lägga på sig några gram... Valpar behöver ju ändå mer näring än en vuxen. Vi får se vad som händer.
 
 

Finaste tösen tycker Jax

I morse fick jag tillfälle att träna ytterligare alldeless intill gräsklipp-maskinerna utanför lägenheten och i samma veva mullrade åskan några gånger. Det gick betydligt mycket bättre denna gång!
 
Nu på kvällskvisten fick Jax leka med Ambra igen. Så himla kul att se när dom brottas tillsammans, så fint och så jämt. Även om Ambra växer i ruskig fart, trodde jag Jax hade kommit i kapp henne lite på en dryg månad. Dock är det nog störst tillväxt mellan 4 månader och 5 månader.
 
Tack Nathalie för en till rolig kväll med hundarna!
 
 

Strandkul och fisk-pedikyr

Senaste dagarna har vi varit på sajtsing på olika badplatser. Är man glad hundägare får man inte vara billig i drift för att hitta ett ställe. Igår var vi i Sunne vid en liten tjärn. Jax simmade för första gången frivilligt, dock hjälp av lite smaskiga kakor. Det går an när det är ganska långgrunt och får pusha på med glada ord.
 
Idag var vi en liten bit utanför Molkom vid en camping. Också väldigt långgrunt och jag fick Jax att simma ytterligare några tag. Bushunden älskar att vara vid stranden, speciellt springa vid vattenbrynet.
Man kan enbart sin egen familjs symmetri och humor. - "Varför är Jax så glad hela tiden? (från att ha ett litet smått galet face med "leende läppar")"  Vad är en valp utan sina galenskaper att vara glada. Charmiga ska dom vara!
 
Dagens upplevelse..
 

... mörtar/sarvar ger våra fötter pedikyr. Dom Värmländska skogarna erbjuder allt! Asmysigt! Dock blev det många skratt innan man kunde slappna av.
 
För övrigt går det jättebra med all träning jag gör både psykiskt och fysiskt med Jax. Han finner sig i det mesta. Det jag lägger mest krut på nu är passivitets träning ute i olika miljöer. Bl.a måste jag träna mer inne i Karlstad centrum där bussar och alla möjliga buller håller sig. Då han har visat lite osäkerhet (på avstånd) med stora gräsklipp-maskiner (han är inte rädd för gräsklippare annars), och idag reagerade han på folk som var på en brygga vid sjön och hade sig. Man får ta det lite lugnt men samtidigt bestämt gå några gånger där obehaget finner sig.
 
I morgon eller på fredag ska Jax få leka med söta Ambra igen. Ska bli jättekul! Dock inget bestämt ännu. Annars ska vi ha en vilodag istället. Vi måste ju vila upp oss till valpkursen som börjar på torsdag!
 
 

Soligt värre, eller?..

Ja, inte ska man lita på tidningens väder inte. Dock hann vi ha en liten rolig stund ute på stranden. Mina gamla grannar "hittade" till vårt lilla badställe och Jax fick äntligen träffa söta lilla Belle.
 

Medan vi väntade på att folk skulle åka hem, vilket dom tillslut gjorde, fick vovvarna sitta passiva och jag gick ut med en i taget för att dom skulle få svalka sig.
 
Tyvärr blåste det ganska mycket. Men tror ni Jax skulle passa i ståndöron? Haha, han ser för tokig ut!
 
Sedan fick vi stranden för oss själva. Kan dock inte påstå att vädret var det perfekta med åskmoln på ingång.
 

Vem älskar inte folk som plaskar i vattnet men som hellre står på sidan av och är med på den fronten... jo, Ollie.
 

Väntade bara på att Jax skulle ramla ner från bryggan när vi var där ute. Som jag sa, de gjorde han. Dock nära mig och det var jämt och nätt han nådde botten. Simmar bra gör han, dock har han inte riktigt känslan för att det är roligt. Roligare är det att springa i vattenbrynet och fånga vågor.
 

"Smutsig hund är en lycklig hund". Jax instämmer.
 
 

Sakta men säkert!

# 8.5 veckor - 9 veckor  =  ca 25 cm
 
# 10 veckor, 2 dagar  =  5.2 kg
 
# 11 veckor, 1 dag  =  5.6 kg
# 11 veckor, 5 dagar  =  31-32 cm
 
# 12 veckor, 4 dagar  =  6.6 kg och 33.5 cm
 
# 13 veckor, 2 dagar  =  7.2 kg och 35.5 cm
 
# 14 veckor, 1 dag  =  7.9 kg och 37.5 cm
 
# 15 veckor  =  8.8 kg och 39.5 cm
 
# 16 veckor, 3 dag  =  10.4 kg och 41.1 cm
 
Det börjar hända grejer på bredden nu. Skönt att det går åt rätt håll. Successivt ökad fodermängd gör susen.
 
 
Om en stund kommer farbröderna (Ollie och Icey) hit och vi ska åka och bada. Jax kommer få sällskap ändå tills i morgon. Dock kan jag inte påstå att dom är så mycket till lekkompisar, hihi. Törrbollar. Bilder kommer ikväll.
 
 

Tandfen

Gaddarna sitter där de ska. Hihi, han gör vad som helst för lite godis! Börjar tappa lite tänder gör han också busisen. Hur rik skulle jag bli om tandfen kom?
 
 

RSS 2.0