Rallylydnad

Vid varje träning försöker jag planera hur vi ska gå till väga. Funkar rätt bra ibland. Dock idag på träningen var varken jag eller sambon motiverade... Man blir lite seg efter några dagars slappande.
 

Jax var ganska taggad över att göra något. Han har också haft två ordentliga vila dagar. Dock är han alltid glad för at göra vad som helst.
Idag var uppgiften att få honom att koncentrera sig på oss. Har inte tränat något med honom i rallyn förut. Någon skylt har vi gjort men det var inte mycket.
Herregud, så okoncentrerad han var i början. Det var inte ens kul... det gjorde ju inte saken bättre än att jag var trött och inte fullt sugen på träning heller. Ställde upp de enklaste skyltarna med mer högersvängar än vänster. 6 moment som vi sakta gick igenom en efter en. Eftersom han var så okoncentrerad fick han utföra lite budföring innan för att få upp samarbetet. Några vändor fram och tillbaka gjorde susen och genom de sista skyltarna hade han väldigt fin kontakt. Vi gjorde de inte snyggt men koncentration var målet. Så vi gav oss när det var som bäst.
 
Vi har ju aldrig utfört detta tidigare ordentligt och det är väl inte lätt att vara tonåring med massor av myror i benen. Att bara befinna sig på en annan plats och träna, som nu när vi var på klubben, ger ju mycket störning. Dessutom hade vi en till störning bredvid oss med en hund som skällde lite. Resultatet blev väl ändå på slutklämmen rätt bra ändå!
 

I december funderar jag på en rallykurs. Har ju tidigare gått både nybörjade och fortsättning med en av mammas hundar. Detta vore väldigt nyttigt för Jax och skulle nog tycka att denna kurs vore lika bra som en unghundskurs.
 
 

"Se vilken fin leksak jag har fått"

Det har blivit lite blandad träning i veckan.
-En dag hade jag gjort pannkakor och såklart måste ju Jax få sig en bit. För skojs skull försökte jag med tricket "tass". Mjora, det satt på 10 min. Nu gör han den näst intill var gång jag ber honom om nått. Som när jag skulle ha "ligg" övning med honom. "Åååh, jag kan göra allt på samma gång, matte", han sitter, sedan snurrar han, sedan kom tassen och tillsist uppfatta han att han skulle ligga ner. Haha. Det är nog freestyle vi ska satsa på ;)
 
Under några promenader tidigare har jag bett Jax att "hitta" och lämna leksaker till mig då jag har hållt i honom och slängt leksaken en bit in och släppt honom. Häromdagen fick jag ett tillfälle då svärmor kunde hålla honom medan jag gick in i skogen med leksaken. Gick tillbaka till Jax, visade rätt position och skickade iväg honom. Dock använde han ögonen mer än nosen men han hittade leksaken och lämnade den hos mig. Iiih, stolt jag blev då!
 

Ja, så här intresserad kan man vara av en plastlåda... hade först en tyglåda som gick i delar tillslut. "En plastlåda måste ändå hålla rätt länge som leksakslåda?" Nja, jag vet inte om det stämde riktigt. Så igår var vi iväg till Ikea för att köpa en ny. Under tiden fick han lite miljöträning bland folk och en stunds passivitetsträning. Dock blev den inte så lyckad för det blåste runt löv hela tiden så han hade fullt upp med det. Men det blev iaf inget gnäll som det kan komma när han har tråkigt.
Han är så charmig när vi är i stan runt folk. Han trivs jättebra. Den här gången fick han en liten publik när han försökte leka med en ballong som virvlade runt utanför butiken. Många som drar på smilet!
 
Därefter åkte vi och hälsade på Martins bror och fru i deras nybyggda hus. Så himla fint är det, men dyrt. Men vad gör man inte för att bo i drömhuset. Iaf. Sandra och jag tog en hundpromenad till godisaffären och jag kan säga att det är inte lätt att gå bredvid någon annan hund som Jax är stormförtjust i. Så det var en jättebra träning. Passivitet utanför affären fick han också.
Vissa dagar blir inte alltid som man har tänkt sig, men de blir oftast mycket bättre.
 
Att gå in i en djuraffär är inte alltid bra för plånboken. Denna gång fick jag sug efter en leksak som jag fastnade för direkt när jag klev in. Den blev till användning också!
 
 

Sätra Brunn

Mer avslappnande kan det inte bli. En liten 1700-tals by med hundvänlig miljö. Supermysiga rum, underbaaar pool och lite spa på det. Mmh!!
 
Rätt många hundpromenader blev det kring den lilla byn, det fanns mycket se värdigheter. Vid brunnen från 1700-talet som området är döpt till rann det riktigt källvatten högt på järn. Jämt och nätt hundarna nådde upp för att dricka. Det var väldigt gott tydligen. Hihi.
 
Mycket att ta in för Jax. Han fixade allt riktigt bra. Inga problem att vistas inne i rummet själv en stund eller när vi skulle sova. Dock hade jag med lite mer tuggben än vanligt. Så när vi skulle sova var jag tvungen att lägga bort benen för han hade nog legat och tuggat en bra stund till. Men det var mycket märkligt att man bara kunde vara i ett rum och inte ute i hallen tyckte Jax. Det var ju ändå som i ett riktigt hus med rum och ett storrum. Konstigt! 
Han fick även åka den gamla hissen inne i huset. Den lääät förskräckligt. Den var rätt liten oxå. Han tvekade först men sedan gick det väl ann. Inget som han gärna ville åka. Men det var en bra träning.
 
Första snön fick han känna på där borta också. Det var ju riktigt kuul! Dock tog det ett tag innan han förstod vad det var. Haha.
 
Resan dit tog lite med än 2 timmar. Han klarar sig riktigt fint i bilen, som alltid. Blir heller inte åksjuk trots att han någon halvtimma innan fick sin mat.
 
Trötta var vi nog alla när vi åkte hem. Jax var lite extra flängig och grymtade till mot en hund, vilket han aldrig gör annars.
Idag har han i princip sovit hela dagen och kommer nog förmodligen fortsätta göra det!
 
 

Höstsol

Det har varit dåligt väder en hel vecka... Några har bilder på snö på fb. Men idag var det ett riktigt härligt höstväder med strålande sol, blå himmel och ynka 5 grader.
 

Vi tog en sväng ut, jag och Jaxen. Han hade sån energi, men vad har man inte när man är på väg upp i tonåren. Hihi.
Och ja... det första är när kopplet stoppas undan är att röja med en plastpåse i 120...
 
 
Sedan kom Svärmor och Finn med oss på skogsturen. Det blev lite lek på sidan av.
 

I morgon ska vi åka på lite äventyr i Sala då vi ska bo på hotell en natt och få oss lite lyxiga spa behandlingar. Naturligtvis är det ett hundvänligt hotell så Jax och Finn ska få bli med dom också. Det är en helg jag har längtat till!
 
 

"Flickvännen"

Ambra är något extra för Jax. Inte nog med att hon själv är en aussie också, dom kommer så bra överens och leker likgiltigt. Det är så sköönt med att ha en lekkamrat till honom som har samma busiga nerver så att han verkligen får känna på lek och signaler. Nu är dom i princip lika stora.
Idag hade kameran lite svårt att fästa dessa vildingar. Men det blev några sebara!
 

 

6 månader

Igår gick vi i storstan tillsammans och hade det mysigt. Mest för att vi skulle få komma ut och att Jax skulle få sin miljöträning. Vi strosade omkring. Mötte hundar, hälsade på folk, hoppade upp på bänkar, gick förbi bilar, bussar som stängde och öppnade dörrarna, motorcyklar i full kaross. Det är nog inget som gör honom illa till mods.
Vi stannade och köpte mat och satte oss vid älven på gräset och gassade lite i solen. Så himla skönt var det.
 

Mot eftermiddagen åkte vi till min mamma för att äta god mat. Jax höll på med Ollie i vanlig ordning, slickar honom frenetiskt och Ollie bara står och låter. Ser rätt kul ut dock blir Jax väldigt upphetsad av det. Det var det jobbiga med hela kvällen. Men han slocknade tillslut på golvet en stund. Han har ganska svårt att slappna av när det rör sig hela tiden runt om. Har väl lite med rasen att göra i huvudtaget.
 
Idag gick vi med ut i skogen för en liten svamptur tillsammans med min allra bästa kompis. Hela turen gick bra. Tog med mig en liten flaska vatten till Jax för han röjer ganska rejält. Det var väldigt uppskattat. Han visste på en gång vad det gällde när jag tog fram den. 
Precis innan vi skulle kliva in i bilen hemåt ringde min mobil. Under tiden roade sig Jax i en bäck fullt med svart lera. Haha. Slutar så här näst intill var gång när vi är ute i skogen. Fick iaf tillfälle att bada honom rejält när vi kom hem, plus lite pälsvård på köpet.
 

I onsdags blev han 6 månader gammal. Vart tar all tiden vägen?! När jag tittar tillbaka på gamla bilder känns det knappt att han har varit så söt och liten. Dock börjar han bli allt mer stiligare och inte så valpig längre. 18.8 kg stannade vågen på förut och han är dryga 50 cm hög nu. Inte lång tid kvar innan han är färdig vuxen.
 
 

Drag-monster

Häromdagen hämtade jag ut VGW-bältet som jag hade beställt till Jax. Han drar som en tok ibland. Alla som har gått med honom nämner det var gång... Trots att både jag och sambon gör "stanna-upp" träning med honom vid varje vistelse ute, gjort nu i två månader. Halsband utan stryp och vanlig sele är helt värdelöst. När han har varit som värst har jag använt selen ändå för att minimera trycket mot halsen.
 
Igår provade jag bältet och... det.. var som att gå på moln.. helt otroligt!! Han var betydligt mycket lugnare också. Nu kan jag äntligen slappna av och han behöver aldrig mer testa mitt dåliga tålamod, vilket kan gå över styr ibland... En mycket bra investering alltså! Värt alla pengar. Speciellt detta bälte som ska vara skonsamt mot hunden likaså.
 
 

Det är inte bara löven som faller...


... träningen börjar falla på plats! Jax har visat sig vara så duktig på sistone, med alla hundmöten, möte av folk då han har velat fram till precis ALLT innan.
Han har inte fått göra någonting nästan den här veckan för det har varit fullt upp med jobb. Idag på skogsrundan gjorde han mig riktigt stolt. Gjorde "hit" övningar under den lilla promenaden. Jax, han sprang och lekte för glatta livet. Överlycklig över att han var ute. Bakom trädena lite längre bort ser jag en människa komma ur tomma intet och jag ropar lugnt på Jax. Kopplar honom. Men han brydde sg inte alls om den svettiga personen som gick förbi. Wow! Lossade kopplet ganska snabbt när jag såg detta. Ja, det var ju detta jag ville åstadkomma!
Nästan hemma var det en hund vid våran trappuppgång som skulle upp på samma gång som oss. Jax ville väl hälsa men han lyssnade klockrent på mig flera gånger. Känns såååå skönt!
 
 

Hundfreak

Helgen har varit fullspäckad med massor av roligheter. Självfallet blir det alltid någon hundgöra.
 
I fredags fick min syster agera barnvakt åt Jax, bokstavligen enligt henne. Hon tycker det är jättekul när han rotar i leksakslådan och drar fram något pipigt/nöffigt för att leka. "Han är verkligen som ett barn". Mattes plutt! Han hade skött sig fint tillsammans med farbröderna Ollie och Icey. Syrran fick låna med kameran:
 

Igår gick vi på Arvika martén tillsammans. Bortsett från att Jax drog i kopplet rätt mycket ibland gjorde han mig väldigt stolt. Det var trångt på gatorna av folk, någon hade en pip snurra av något slag i munnen och ja, marknader brukar vara rätt roliga att gå på. Karuseller fanns det också som vi gick förbi. Han ryggar verkligen inte för nått.
Vissa stånd hade katt/ hund gosedjur som går och låter. De visas oftast upp. Jax var helt fascinerad av dom och ville fram. Haha, han fick sig en liten publik när han bjöd upp leksaken till lek.
 

Idag gjorde vi goa Christine sällskap under lydnadstävlingen på Hammarö. De debuterade med hela 190,5 poäng. Stort grattis igen! Efter det fick Jax vara som en liten belöning för lilla Wimza, det var skojsigt! Tyckte både förare och hund tror jag!
Med lite mat i magen åkte vi vidare till skogen hos mormor. Med fyra troll-hundar, Ollie, Icey, Jax och söta Mira, fick vi med oss några kg svamp hem. Dock hade vi ingen svamphund. Men man kan tydligen smaka och trampa sönder svampen enligt Jax.
 
 

Träning med andra

Igår var tanken att vi skulle ta en promenad in till centrum för lite miljöträning och passivitet en stund. Jag kom inte ens halvvägs till målet då vi mötte Hanna med sin flat kille, Pax. Då tog vi tillfälle till att träna mellan alla hus på en liten gräsplan tillsammans. Jax fick lite kontaktövningar och träning på att inte gå fram till dom. Hur bra träning som helst, det behöver vi verkligen. Stunden senare kom hennes träningskompis med en Tollare. Medan dom höll på med lite träning så passade vi på att vara lite passiva och se dom jobba. Jax var lite otålig men det tog sig tillslut.
 
Idag var vi en sväng till klubben och tränade med svärmor och Finn, omvecklings skull göra lite miljöombyten. Fick lite hjälp av henne med inkallning på Jax, inkallning/budföring. Superduktig! Det tyckte han verkligen om! Vi satt passiva och tittade på när dom tränade lite skyltar i rallyn. Provade faktiskt två skyltar för skoj skull. 180 grader höger och läggande under gång. Mjora! Det kunde han också!
Innan vi åkte hem gick vi till agilityplanen och kollade in allt där. Han fick springa genom den lilla tunneln några ggr. Lite äckligt i början men det släppte fort. Kunde utföra det utan hjälp så han fattade det rätt så fort att han skulle gå in i den.
 

När man kommer hem måste man ta en titt på kompisarna innan...
 

..det är dags att säga till att kvällsmaten ska serveras så man kan somna en stund.
 

RSS 2.0